perjantai 30. syyskuuta 2005

Hai-veneen historiaa

Hai on ensimmäinen Suomessa rakennettu sarjavalmisteinen yksityyppiluokka. Veneen piirsi Gunnar L. Stenbäck Helsingfors Segelsällskapetin kommodorin Erik Nummelinin pyynnöstä ja se esiteltiin Frisk Bris -lehden numerossa 9/1930. Esittelyssä puhutaan joka suhteessa järkevästä veneestä, jossa kalliista suunnitteluluokista saatu kokemus on huolellisesti otettu käyttöön siihen saakka missä kalleus alkaa. Ensimmäinen valmis vene esiteltiin venenäyttelyssä Kaartin maneesissa 1931 ja vuonna 1932 se hyväksyttiin omaksi luokakseen.
Hai saavuttikin nopeasti suosiota ja niitä on tähän päivään mennessä rekisteröity Suomessa lähes 300 kappaletta. Lisäksi niitä purjehtii, toisinaan hieman muunneltuna, ainakin Ranskassa, Saksassa, Baltian maissa ja USA:ssa. Uusia puisia Haita rakennetaan edelleen silloin tällöin ja rinnalle on syntynyt myös lasikuituinen Hai-2000 vene.
Hai on monille suomalaisille se tuttu ja nostalginen, kapea ja kaunis puupurjevene. Suhteellisen pienen purjepinta-alansa johdosta sillä uskaltaa lähteä kovempaankin tuuleen vaikka kapea ja matala runkomuoto tekeekin siitä melko kostean purjehdittavan isommassa aallokossa. Kilpailuluokkana Hai on edelleen aktiivinen ja SM-kilpailuihin osallistuu vuosittain 20-30 venettä.
Toisten Hai-veneiden sivuja:

2 kommenttia:

  1. Tiedätkö vieläkö L 69 Eaglet seilaa?
    niilo.saarinen@saunalahti,fi

    VastaaPoista
  2. Eipä ole minulle tuttu vene, mutta näyttää olleen joku aika sitten Kotkassa myytävänä (Nettivene). Myrskylinnun nykyisellä tiimillä saattaisi olla parempaa tietoa asiasta, kun ovat tiiviimmin mukana fleetissä.

    -Jarmo-

    VastaaPoista